Tällä hetkellä käytössäni ei ole kuin puhelimen kamera, mutta tilanne muuttuu kunhan palaan lomalta takaisin kotiin. Ekassa kuvassa on tekemääni katkarapuwokkia, joka itseasiassa ei ole nyt lähiaikoina tehtyä, mutta oli ainut vanhempi kuva puhelimessani aiemmista ruoista mitä olen tehnyt. Tämä nyt ei ole mikään mestariteos, mutta hyvää se oli. Siinä taisi olla jotakuinkin Pirkan itämaista woksekoitusta, isoja katkarapuja, sekä nuudeleita ja paljon paljon mausteita. Pinnalla rucolaa.

Jälkimmäisissä kuvissa on tänään tekemääni uunilohta. Olen jo pitkään miettinyt että osaanko valmistaa kokonaisen fileroimattoman kalan, ja ryhdyin tuumasta toimeen. Kaikkea täytyy kokeilla tietääkseen onko se vaivan arvoista, tai onnistuuko se. Tarkoituksenani oli ottaa kuva lohesta myös ennen uuniin menoa, se oli aika näyttävän näköinen, mutta ehdinkin tökätä sen jo uuniin ennenkuin aivoni tajusivat.



Lohen valmisteluiksi huuhtelin kalan pintaa huolellisesti, ja kuivasin ja pyyhin loput "limat" vielä talouspaperilla. Laitoin folion päälle uunipellille ja uunin lämpenemään 175 asteeseen. Sen jälkeen viilsin kalan vatsaa auki vielä vähän pidemmälle pyrstöön päin, ja tein viiltoja kalan pintaan.
Suolasin ja pippuroin, sekä sisältä että ulkoa ja sitten vain ahdoin koko kalan täyteen yrttejä. tällä kertaa mukaan tuli meiramia, sitruunamelissaa, basilikaa ja persiljaa, koska useampi kappale ruokailijoista ei tykännyt esim. tillistä, mitä tähän normaalisti voisi laittaa. Myöskään rosmariinia on tuoreeltaan näin pienessä kaupungissa hankala löytää, mutta olisin sitä mielelläni laittanut. Kruunasin täytteen vielä muutamalla voinokareella ja sitruunalohkoilla.
Annoin kalan muhia 175 asteessa folioon käärittynä reilun tunnin, sen jälkeen avasin foliot ja lisäsin lämpöä noin 20 minuutiksi about 225 asteeseen. Jos tuntuu että lohi meinaa liikaa ruveta palamaan niin 200 astettakin riittänee. Ja maistamallahan kalan kypsyys selviää parhaiten, tietenkin jos haluaa pitää kalan pinnan koskemattomana eikä ronkkia kalaa sisältä päin niin sitten täytyy lähinnä vain katsella että väri on mukavan vaaleanpunainen eikä enää niin "kiiltävä".

Kalan kaveriksi tein vain yksinkertaisen kastikkeen sipulista, valkosipulista, voista, coconut & lime -ruokakermasta ja samoista yrteistä mitä kalaan tuli. Lisäsin vielä hiukan sitruunan mehua ja suolaa, ja näin siitä tuli mukavan makea kastike kalan kaveriksi. Ja tietenkin kalan kanssa täytyy saada perunoita.
 

 

 Tässä vielä kuva lohiateriasta lautasella, huonolaatuisena puhelimesta tietenkin.

Oli erittäin rentoa ruoanlaittoa tänään, jostain syystä olin aivan tajuttoman väsynyt ja en olisi jaksanut keskittyä suurempiin ruoanlaittosessioihin, mutta oli mukava laittaa kuitenkin jotain suht. terveellistä ja maittavaa. Ei tarvinnut kuin heittää kala uuniin ja perunat kiehumaan ja mennä itse lepäilemään :D nyt loman kunniaksi ajattelin ottaa yhden saunaoluen ja painua katselemaan telkkaria lämpimän vilti alle, ah!